Noć muzeja 2017.

SVJETLOSNA IZLOŽBA ČUDESNOG SVIJETA Mate CROate POVODOM NOĆI MUZEJA

Čitajući natpis Noć muzeja, na um mi je došla jedna zanimljiva ideja. Da povežem izložbu na poseban način sa temom Noć muzeja. Osnovna asocijacija na mrak je tama. Kako predočiti mrak? tako da padne noć i da se ugase svjetla. A kako stvoriti atmosferu mraka i svjetlosti na umjetnički način? Tako da svoje skulpture obogatim prirodnim svjetlom svijeća i mrakom. Zamislio sam i ostvario ovu izložbu tako što sam izložio stotine skulptura i osvijetlio sa stotinama svijeća. Stvroio sam ugodnu i romantičnu atmosferu, povezao sam prošlost sa sadašnjošću, jer su nekad brodovi bili osvjetljeni svjetlom petroleja i svijeća, još u doba kad su brodovi bili osnovno transportno sredstvo i jedino koje je povezivalo kontinente.
Ovim sam unio skulpturama jednu dodatnu posebnost, za koju dosad nisam ni znao da je tako posebna. Jako lijepo se uklopilo, jer je svjetlost iz svijeća obasjala moje skulpture, a prorezi u njima su ostali tamno naglašeni. Skulpture su dobile jednu novu veličinu, zbog proreza su dobile tu posebnu dimenziju, svjetlost je učinila igru sjena zahvaljujući mojim prorezima.
Nastala je prava oku zanimljiva igra, gdje smo ja kao umjetnik i prirodno svjetlo stvrorili sasvim novi pogled i pristup na dosadašnje stvaralaštvo.
Nakon ove izložbe, zasigurno da će se mnoge moje skulpture ponekad ukrasiti svjetlom svijeća i stvoriti: romantične večeri, stvarajući opuštanje i dodatnu ljepotu, za još veći užitak koji će se širiti od ljepote što proizlazi iz unikatnih kamenih skulptura obogaćenih prorezom.
Ovo je još jedan od mojih mnogobrojnih pokušaja da stvorim nešto novo i lijepo, sa trajnim učinkom na profesionalnu umjetničku scenu u Svijetu, da svoj stil povežem na ostale segmente umjetničog izričaja, stvarajući posebnost u duhu promatrača i promatranje učinim zanimljivim i dugotrajnim.

Mag. kip. prof. Mata CROata (Mate Turić)

 

Dašak atmosfere s izložbe povodom Noći muzeja 27. siječnja 2017. godine